Marsrengés

Szerző: | 2023. ápr. 15.

Egy összetettebb kép, amin igyekeztem ábrázolni az InSight szonda szeizmométere által, a Marson észlelt legerősebb szeizmikus aktivitást.

40×40 cm, vakrámára feszített vászon, akril, struktúrpaszta, vegyes technika.

Az InSight szonda

Az InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) 2018. november 26-án landolt a Marson, az Elysium-síkság területén. Küldetését eredetileg 2 éves időtartamra tervezték, melyet további 2 évvel meghosszabbítottak 2021 januárjában.

2018. december 19-én helyezte el a Mars felszínén a SEIS nevű szeizmométerét (a kép alján látható, melyet az InSight felvétele apaján festettem meg), amit a robotkarja segítségével 1,6 méter távolságra helyezett el. A SEIS akár atomi szintű elmozdulások detektálására is képes volt. Továbbá egy kevesebb, mint 4-es erősségű rengést akár 1600 km-ről is tudott mérni, ami a Földön – leginkább az óceánok által okozott háttérzaj miatt – nem lehetséges.
Ennek a berendezésnek köszönhetően 2019. április 6-án először sikerült észlelni szeizmikus aktivitást a vörös bolygón.

Szeizmométere végül több mint 1300 szeizmikus eseményt mért missziója során, és ezek közül több mint 50 elég tiszta jelet adott ahhoz, hogy a küldetést irányító csapat be tudja azonosítani a rengések epicentrumát. Arra a következtetésre jutottak, hogy az események legnagyobb csoportja a Cerberus Fossae-ból származott (mely a kép felső részén látható és az ESA Mars Express űrszonda nagyfelbontású kamerájával készített képe alapján festettem), egy olyan régióból, amely geológiailag fiatal – az elmúlt kétmillió éven belüli – vulkanizmusra utaló jeleket mutat.

A műszer segítségével több kiemelkedően erős marsrengést észleltek. A rekord egy 5-ös magnitúdójú esemény volt 2022 májusában. Az ezt ábrázoló szeizmogram (NASA/JPL – Caltech ábrája alapján) a kép középső részén látható. A rezgések lökéshullámai legalább hat órán át visszhangoztak a bolygón.

A leszállóegység több nagy, közel 4-es, vagy azt meghaladó erősségű rengést is észlelt 2021 szeptemberében.

Az InSight segítségével sikerült feltárni a Mars belső szerkezetét, és új információkat gyűjteni a bolygó három fő rétegéről – a kéregről, a köpenyről és a magról, mely jelentősen átformálta a bolygó belsejéről alkotott eddigi elképzeléseinket.

Küldetése. 2022 december 15-ig, 1440 marsi napig (sol) tartott, azaz földi mértékben számolva 4 évig és 18 napig. Tudományos mérései és megfigyelései még évekig tartó feladatot adott a tudósok számára, melyekből még többet tudhatunk meg a Mars jelenéről, múltjáról, felszín alatti geológiájáról.

További információk az InSight küldetéséről

Megvásárolható festmény

A marsrengés hangja

Az InSight űrszonda által mért legerősebb rengés a Marson.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhat − nyolc =